YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

(İDE) Hazırlık Programı ve İngilizce Yeterlik Sınavı Hakkında

Sevgili öğrenciler,

Bu duyuru özellikle 2023 YKS sınavı sonuçlarına göre;

• Fen Edebiyat Fakültesi - İngiliz Dili ve Edebiyatı (İDE) Anabilim Dalı 1. ve 2. Öğretim programına yerleşmiş öğrencileri (bu öğrenciler Zorunlu Hazırlık Sınıfı programına tabiidir)

• Bu bölümde  bir önceki eğitim döneminde yıl sonu sınavından başarılı olamayan hazırlık programı öğrencilerini ilgilendirmektedir.

Zorunlu ve isteğe bağlı Hazırlık Programlarına ilişkin detayları ve hazırlık programı muafiyet şartları ile ilgili bilgilendirmeyi websitemizde bulunan Sınav Yönergesi’nde bulabilirsiniz.

Hazırlık Programına dahil olacak öğrenciler İngilizce Yeterlik Sınavına (English Proficiency Exam) tabii tutulurlar. İngilizce Yeterlik Sınavından alınan puana göre öğrencinin yabancı dil hazırlık programından muaf olup olmadığı belirlenir.

Sınav tarih ve saati, sınav yerleri ve sınava girecek öğrenciler ile ilgili bilgilendirmeleri websitemiz duyurular bölümünden takip edebilirsiniz.

Aşağıda İngilizce Yeterlik Sınavı ile ilgili detayları ve bir İngilizce Yeterlik Sınavı örneğini bulabilirsiniz.

Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Programı İngilizce Yeterlik Sınavı iki oturumdan oluşmaktadır.

İlk oturumda dinleme, okuma ve dil kullanımı becerileri; ikinci oturumda ise yazma becerisi değerlendirilecektir.

İlk oturumdan 41 puan ve üzeri alan öğrenciler, ikinci oturuma katılmaya hak kazanacaklardır.

Dinleme bölümü iki bölümden oluşmaktadır.

• While Listening: Dinleme esnasında soruları görüp cevaplamanız gerekmektedir.

• Note-Taking: Soruları görmeden not alıp daha sonra alınan notları kullanarak soruları cevaplamanız gerekmektedir.

Okuma bölümü çoktan seçmeli (multiple choice test), eşleştirme (matching) ve doğru-yanlış (true-false) soru tiplerinden oluşmaktadır.

Dil kullanımı bölümü ise dört kısımdan oluşmaktadır.

• Open-ended Cloze Test: Verilen boşluklara uygun kelimeyi yazmanız beklenmektedir.
  • Multiple Choice Cloze Test (Grammar and Vocabulary): Verilen paragraftaki boşlukları doğru seçeneği bularak doldurmanız beklenmektedir.
  • Word Formation: Paragraf içindeki boşlukları verilen kelimelerin doğru formları ile doldurmanız beklenmektedir.
  • Keyword Transformation: Verilen cümleyi anahtar kelimeyi kullanarak anlamını değiştirmeden yeniden yazmanız beklenmektedir.

Yazma bölümünde organizasyon, içerik ve dil kullanımı dikkate alınarak verilen konu ile ilgili kompozisyon (essay) veya resmi bir mektup yazmanız gerekmektedir.

Örnek İngilizce Yeterlik Sınavına aşağıdaki dosyalardan erişebilirsiniz.

Sample Proficiency Exam for ELL Sudents

Writing Sample